Acties voor onze toekomst 

Xandres investeert in een betere toekomst, waar kwaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan.
Daarom ontwikkelen we een plan met zes pijlers om ons volledige productieproces zo duurzaam mogelijk aan te pakken, van garens en stoffen tot het kledingstuk in jouw garderobe, en nog lang daarna.


Pijler 6: Xandres lab

 Voor innovatie in het Xandres Lab

Wat doen we nu?

We denken na over een strategie rond het ‘einde leven’ van je kledingstukken en houden daarbij rekening met de principes van circulaire economie. Kunnen we de kleding hergebruiken? Wat kunnen we doen op het vlak van recycleren? We zoekende naar de juiste partners om de kringloop compleet te maken, want duurzaamheid is teamwork. Enkel samen kunnen we een beweging op gang brengen.

En in de toekomst...

We richten een Xandres Lab voor innovatie op. Dat lab zal enerzijds een vast programma met terugkerende projecten sturen en anderzijds ruimte maken voor eenmalige vernieuwing en onderzoeksprojecten.

Elk seizoen willen we één of meerdere designers of merken die volop inzetten op duurzaamheid een duw in de rug geven door onze ervaring, knowhow en marketing- en verkoopkanalen met hen te delen. We gaan onverkochte items en materialen van vorige seizoenen een nieuw leven geven in limited edition capsulecollecties.

Daarnaast onderzoeken we hoe we zélf de kringloop kunnen sluiten in onze dagelijkse aanpak. We nemen deel aan en investeren in vernieuwingsprojecten. Vanaf 2021 werken we bijvoorbeeld samen met 18 internationale partners aan een textiel-naar-textiel recyclagesysteem. Dit Horizon2020- project heet SCIRT. Door samen te werken met onderzoeksinstellingen, recyclagebedrijven en andere Europese merken willen we circulaire items uit gedragen kledingstukken creëren.

Onderzoek naar lease modellen voor kleding, systemen waarbij kleding terug wordt ingezameld en QR-codes die transparantie in de supply chain bieden zijn eveneens projecten in de pijplijn.