Inspiring Woman Camille Liebaert

“Mijn mama is de eerste persoon die ik raad vraag”

Ze zette in no time een hip athleisure merk op de kaart, dat zowel sport en fashion als design en technologie naadloos combineert. Camille Liebaert, de jongste telg van de Belgische textielfabrikant Liebaert, leidt het sportmerk Recto Verso met tonnen goesting en passie. Xandres slaat de handen in elkaar met deze Inspiring Woman en pakt uit met een limited edition sportlegging en top. Cool, duurzaam en 100% made in Belgium! Speciaal voor Moederdag gingen we – vanop afstand –  samen zitten met Camille en dé inspirerende vrouw in haar leven, haar mama Micheline De Graeve.

Ten huize Liebaert wordt Moederdag steevast gevierd met een gezellige brunch en een zorgvuldig uitgekozen cadeau. Dit jaar volgt er nadien wellicht nog een partijtje volleybal. “Sinds de lockdown is het dé sportieve uitlaatklep van onze familie”, vertelt Camille. “We spelen elk weekend.”

Camille groeide op als enige dochter in een gezin met vier kinderen. Sinds enkele jaren werkt ze samen met haar broer en vader in het familiebedrijf Liebaert Textiles. In de schoot van het textielbedrijf leidt ze het edgy athleisure merk Recto Verso. En hoewel haar mama altijd meer achter de schermen bleef, vormt ze voor onze Inspiring Woman een baken, zowel professioneel als privé.

Op dezelfde golflengte

Hoe is jullie band als moeder en dochter? Zien jullie elkaar vaak?

Camille Liebaert: “We doen vaak activiteiten samen en we bellen elkaar meestal meer dan één keer per dag. Omdat Liebaert een familiebedrijf is, hebben we op professioneel vlak vaak contact. Mijn mama heeft geen actieve day-to-day rol in het bedrijf, maar ze is al jaren de rechterhand van mijn vader. Ik kan altijd bij haar terecht voor raad, ook over Recto Verso.”

Micheline De Graeve: “Omdat ik niet dagelijks in het bedrijf werk, heb ik een andere invalshoek. Die blik van een buitenstaander helpt soms.”

 

Wanneer vraag je bijvoorbeeld advies?

Camille: “Ze is mijn eerste go-to person, zeker als er iets minder leuk gebeurt, zoals bijvoorbeeld een negatieve ervaring met een leverancier. Onlangs ging ik kijken naar een ruimte om een pop-up in te richten. Mijn mama kon niet mee, maar ik facetimede met haar. Zij heeft een heel realistische kijk op de dingen en stelt die vragen waar ik zelf niet altijd aan denk.”

“Ook op het vlak van smaak en stijl zitten we op dezelfde golflengte. We hebben dezelfde kledingmaat: om de twee weken doen we een uitwisseling van kleding. (lacht) En natuurlijk is ze de eerste persoon die ik bel voor handige life hacks, bijvoorbeeld over hoe ik iets moet wassen.”

Inspirerend op een verschillende manier

Camille, toen we je vroegen naar de inspirerende vrouwen in jouw leven, was je mama de eerste persoon aan wie jij dacht. Waarom en op welke manier vind je haar inspirerend?

Camille: “Mijn mama koos ervoor om thuis te blijven en haar carrière op te geven om haar vier kinderen en man alle kansen te geven om te groeien. Dat is een keuze die vandaag misschien niet zo positief beoordeeld wordt of gewaardeerd wordt. We leven in een tijd van feminisme, waarbij de carrièrevrouw naar voren geschoven wordt als ideaalbeeld. Ik vind dat super, maar daardoor wordt de huisvrouw soms scheef bekeken. Mijn mama heeft zelf een stap opzij gezet uit altruïstische overwegingen. Dat vind ik mooi.”

 

Micheline, inspireert Camille jou op haar beurt door de keuzes die zij maakt?

Micheline: “Ja, ik vind het traject dat Camille heeft afgelegd bewonderenswaardig. Ze deed studies handelsingenieur, maar voelde al snel dat dit niet helemaal haar ding was. Ze startte haar loopbaan bij Delhaize, werkte even in Amerika. Maar ze koos nadien resoluut voor een andere richting. Ze schoolde zich bij tot barista, deed een opleiding grafisch ontwerp en fotografie. Dat was geen vanzelfsprekende keuze: ze ging zélf op zoek naar wat ze graag wilde doen op professioneel vlak, los van haar studies. Dat bewonder ik en vind ik inspirerend. Op die manier ontdekte ze het creatieve luik in haar leven. In haar job bij Recto Verso kan ze nu de twee combineren: het creatieve en het businessluik.”

“Ik kijk op naar de body positivity-boodschap van Xandres Gold.“

Samenwerking van Belgische bodem

Camille, wat was je reactie toen Xandres je vroeg voor de Inspiring Women-samenwerking?

Camille Liebaert: “Ik was meteen enthousiast. Xandres is net als Recto Verso een Belgisch merk. We zijn allebei erg trots op het Belgische craftsmanship, zetten vrouwen centraal en werken hard aan duurzaamheid in alle aspecten van ons merk en bedrijf. We hebben dus heel wat gemeen.”

“Eigenlijk inspireren we elkaar: Xandres heeft bewondering voor onze 100% Belgische productie, ik kijk op naar de body positivity-boodschap die Xandres Gold uitdraagt. Want onze kwaliteitsvolle leggings zijn niet enkel weggelegd voor slanke modellen, rondere vrouwen kunnen evengoed stralen in onze sportswear. De stevige stof flatteert elke figuur en schijnt nooit door. Ik wil die verschillende lichaamstypes bij Recto Verso ook meer tonen in de fotografie, op sociale media, … Net zoals Xandres Gold dat doet.”

Legging met extra's

Hoe kreeg de sportoutfit van Recto Verso en Xandres vorm?

Camille: “De legging is een van de toppers in de Recto Verso-collectie. Hij zit fantastisch én biedt een meerwaarde. In het garen is een speciale technologie verwerkt die lichaamswarmte omzet in infraroodstralen. De stof stimuleert de bloeddoorstroming en heeft een positief effect op de huid en op je herstel. Samen met het designteam van Xandres creëerden we daarom een legging met een coole typoprint en een bijbehorend T-shirt.”

De sportoutfit wordt volledig in België gemaakt?

Camille: “Inderdaad. Recto Verso is een project van stoffenfabrikant Liebaert Textiles (familiebedrijf in Deinze opgericht door Camilles betovergrootvader, nvdr). Wij doen al 133 jaar onze productie in België en zijn daar heel koppig in gebleven, ook al kostte het ons wel wat business. Heel wat klanten trokken een tiental jaar geleden naar het buitenland voor de productie. Toch hielden we voet bij stuk, al bracht dat met zich mee dat we moesten innoveren en andere markten verkennen. Zo ontstond onze eigen collectie.”

“Het volledige productieproces gebeurt in België.“

Duur? Duurzaam! 

Recto Verso krijgt weleens de opmerking dat de sportkleding duur is in vergelijking met andere merken. Een legging kost bijvoorbeeld 165 euro. Waar zit het verschil?

Camille: “We werken met Europese garens en het volledige productieproces gebeurt in België. Onze stoffen zijn al duur, omdat we inzetten op innovatie – we kunnen bijvoorbeeld elke kleur die je wenst ontwikkelen - en omdat we in België produceren. Ook de confectie gebeurt in België. We nemen als bedrijf heel wat initiatieven: een waterzuiveringsinstallatie, zonnepanelen, een recyclagesysteem … Zo verduurzamen we de productie. Door rondleidingen te doen in ons bedrijf proberen we de klanten te tonen welke inspanningen we leveren. Maar bewustmaking is een langzaam proces.”